sobota, 9 lutego 2019

Chorizo w czerwonym winie.

chorizo w winie

Lubię tapas.  Lubię się spotkać przy winie i dobrych przekaskach. Chorizo w czerwonym winie to połączenie ich obu. Z pewnością zachwyci gości na domówce,  ale też rozpali zmysły drugiej połówki. Chilli też robi swoje, nie tylko dla amatorów pikantnych smaków. 

Chorizo w czerwonym winie możecie jak ja nadziewać na wykałaczki lub wyjadać je prosto z miseczki karmiąc się nawzajem. Na zbliżające się Walentynki taka opcja jest niezwykle kusząca. A pozostałym winem można okrasić resztę wieczoru.

Przygotowując to chorizo sięgam po sprawdzone wina, które mi smakują. Najczęściej używam więc odmian Syrah lub Rioja. 

chorizo w winie


Chorizo w czerwonym winie (pikantne)

przepis własny
(na 8 porcji po 3szt)

Składniki:

200 g chorizo
1 papryczka chili
1 łyżeczka oleju
1/3 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu

do dekoracji
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Chorizo kroimy na ok. 1  cm plasterki. Papryczkę  chili kroimy w plasterki. 
Jeśli nie lubicie zbyt pikantnych smaków, to usuńcie nasiona. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojone chorizo i papryczkę, smażymy przez 
2-3minuty, co jakiś czas mieszając. Tylko tyle by chorizo delikatnie  się zrumieniło. 

Wlewamy czerwone wino i ocet balsamiczny, dusimy przez 5 minut na małym
 ogniu. Dodajemy miód i dusimy, aż sos zgęstnieje. 

Podajemy od razu posypane posiekaną  natką pietruszki. 

chorizo w winie 
chorizo w winie 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.