Lubię tapas. Lubię się spotkać przy winie i dobrych przekaskach. Chorizo w czerwonym winie to połączenie ich obu. Z pewnością zachwyci gości na domówce, ale też rozpali zmysły drugiej połówki. Chilli też robi swoje, nie tylko dla amatorów pikantnych smaków.
Chorizo w czerwonym winie możecie jak ja nadziewać na wykałaczki lub wyjadać je prosto z miseczki karmiąc się nawzajem. Na zbliżające się Walentynki taka opcja jest niezwykle kusząca. A pozostałym winem można okrasić resztę wieczoru.
Przygotowując to chorizo sięgam po sprawdzone wina, które mi smakują. Najczęściej używam więc odmian Syrah lub Rioja.
Chorizo w czerwonym winie (pikantne)
przepis własny
(na 8 porcji po 3szt)
Składniki:
200 g chorizo
1 papryczka chili
1 łyżeczka oleju
1/3 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
do dekoracji
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Chorizo kroimy na ok. 1 cm plasterki. Papryczkę chili kroimy w plasterki.
Jeśli nie lubicie zbyt pikantnych smaków, to usuńcie nasiona.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojone chorizo i papryczkę, smażymy przez
2-3minuty, co jakiś czas mieszając. Tylko tyle by chorizo delikatnie się zrumieniło.
Wlewamy czerwone wino i ocet balsamiczny, dusimy przez 5 minut na małym
ogniu. Dodajemy miód i dusimy, aż sos zgęstnieje.
Podajemy od razu posypane posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.