niedziela, 7 lutego 2016

Kruche słodkie babeczki z kremem z ciasteczek Hit i porzeczkowym kisielem


Jeśli ostatnio zaglądaliście na bloga, to dzieliłam się z Wami przepisami na  kruche spody do słodkich babeczek i krem z ciasteczek Hit. Lubię sobie zrobić zapach tych małych foremek, by potem móc w sytuacji awaryjnej -  gdy goście na progu lub gdy sama wybieram się z niespodziewaną wizytą do kogoś - z nich skorzystać.

Do przygotowania kisielu możecie użyć również innych mrożonych owoców, takich jak maliny, jeżyny, borówki, czy jagody. Korzystajcie z tego, co zalega w czeluściach Waszych domowych spiżarni. Dla mnie styczeń-luty to dokopywanie się do tych wszystkich letnich smakołyków, za którymi coraz bardziej tęsknię nie mogąc doczekać się już wiosny. 



Kruche słodkie babeczki z kremem z ciasteczek Hit 
i porzeczkowym kisielem
przepis własny
(na 8 sztuk)

Składniki:


porzeczkowy kisiel:

1/2 szklanki czerwonych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
1/4 szklanki wody
1 łyżka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ciasteczka łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy śmietankę i ponownie miksujemy, aż powstanie jednolity krem.

Do rondelka wrzucamy porzeczki, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier i gotujemy, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, energicznie mieszamy, by nie powstały grudki, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż nadmiar wody odparuje. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Do gotowych spodów nakładamy przygotowany krem ciasteczkowy. Na wierzch nakładamy ostudzony kisiel porzeczkowy. Podajemy od razu.

1 komentarz:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.