Niezwykle krótko dzisiaj, ponieważ czeka na mnie kolejna blacha pierniczków w piekarniku, a jeszcze dwie czekają na swoją kolej. Inspirację do przygotowania tej zupy zaczerpnęłam stąd. Jak zwykle zimą u mnie ma spory dodatek rozgrzewającego chilli, tym razem w połączeniu z czosnkiem i kminem rzymskim.
A i ryba dzięki tym przyprawom nabiera ciekawego aromatu.
A i ryba dzięki tym przyprawom nabiera ciekawego aromatu.
PIKANTNA ZUPA RYBNA
(na 4 porcje)
Składniki:
500g białej ryby (użyłam sandacza)
250ml przecieru pomidorowego
500ml bulionu rybnego
1 papryka czerwona
1 papryczka chilli
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżka oliwy
połówka cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę, dodać wyciśnięty czosnek, kminek i mieloną paprykę, smażyć przez chwilę,aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion rybny i przecier pomidorowy, zagotować, zmniejszyć gaz i gotować przez 10 minut. Dodać pokrojoną w kawałki wielkości kęsa rybę i plasterki marchewki, gotować przez kolejne 5 minut. Na końcu dodać pokrojoną w kawałki czerwoną paprykę i chilli w plasterkach. Całość gotować przez 20 minut na wolnym ogniu. Podawać gorące, udekorowane kawałkami cytryny. Smacznego!
****
Wlasnie sobie rozmyslam o zupie skorupiakowej, a tu trafiam na taka piekna smaczna zupke ;))
OdpowiedzUsuńJuz sam widok tej zupy jest bardzo bardzo rozgrzewajacy.
Ooo, wizja takiej zupy chyba nieźle by mnie rozgrzała na przystanku tramwajowym w drodze do domu ;)
OdpowiedzUsuń