Jak już przypominam sobie o ciastkach owsianych, o tym jak bardzo je lubię, piekę ich dużo i różne rodzaje. Po ciasteczkach z czarnymi porzeczkami przyszła kolej na te z czerwonymi.
Tym razem w ciasteczkach przeważają płatki jęczmienne, bo owsiane po prostu mi się skończyły. Spokojnie możecie zamienić ich kolejność. Dodatek mąki ryżowej sprawia, że są cudownie kruche. Nie sposób się od nich oderwać. Do niedzielnej kawy będą w sam raz!
Ciasteczka jęczmienno-owsiane z czerwonymi porzeczkami
(na 15 sztuk)
Składniki:
2/3 szklanki płatków jęczmiennych
1/3 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki brązowego cukru
125g masła (w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka listków tymianku
2 garści czerwonych porzeczek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem czerwonych porzeczek wrzućcie do miski i tak długo mieszajcie widelcem, aż wszystkie się dokładnie połączą.
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Wilgotnymi dłońmi formujcie kulki (nabierajcie po czubatej łyżce masy). Układajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, mocno rozpłaszczcie palcami. Na wierzchu każdego ciastka układajcie po kilka porzeczek, lekko dociskając je palcem (mogą pękać).
Pieczcie w rozgrzanym piekarniku i pieczcie przez 20 minut, aż się zrumienią. Po wyciągnięciu z piekarniku studźcie na kratce. Smacznego!
Cudownie wyglądają :) Mam ochotę na co najmniej kilka :)
OdpowiedzUsuńŚwietne dobranie smaków :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
ILoveBake.pl, dziękuję! Proszę, częstuj się :)
OdpowiedzUsuńSylwia - Follow the Taste, dziękuję :)
Justine, bardzo! :) Tymianek i czerwone porzeczki to bardzo dobrze dobrane towarzystwo.
Pozdrawiam ciepło!
Ewe