Kochani, druga propozycja słodkich biscotti, jakimi możecie obdarować najbliższych w te Święta! Amatorzy słodyczy z pewnością będą takim upominkiem zachwyceni :)
Sama nie mogłam się opanować, by nie maczać kolejnych w kawie.
Biscotti z gorzką czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową
(na 12 sztuk)
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej (typ 550)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cointreau
2-3 krople aromatu pomarańczowego
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
40g gorzkiej czekolady
plus
mąka do omączenia blatu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
W misce wymieszajcie mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce utrzyjcie jajko z cukrem na puszystą masę. Dolejcie amaretto i aromat pomarańczowy, dokładnie wmieszajcie. Stopniowo dodawajcie mączną mieszankę, cały czas mieszajcie. Na koniec dodajcie kandyzowaną skórkę pomarańczową i grubo posiekaną gorzką czekoladę.
Przełóżcie ciasto na obsypany mąką blat i uformujcie wałek. Uformowane ciasto przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut, aż ciasto się zrumieni.
Wyciągnijcie z piekarnika, wyłóżcie na kratkę i studźcie przez 10-15 minut. Po tym czasie pokrójcie ciasto na ok. 1,5cm plastry. Przełóżcie pokrojone kawałki ponownie na blachę do pieczenia. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut (w połowie pieczenia przekręćcie je na drugą stronę).
Po wyciągnięciu z piekarnika studźcie na kratce. Całkowicie ostudzone przechowujcie w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Na świąteczny podwieczorek idealnie pasują :)
OdpowiedzUsuńBo z biscotti tak własnie jest, że nie można sobie odmówic kolejnego:) .... uwielbiamy je:).
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świat:)