piątek, 18 grudnia 2015

Trufle morelowo-marchewkowe z kremem kokosowym /wpis zawiera lokowanie produktu/


Jakiś czas temu zostałam zaproszona przez Lidl do kulinarnego wyzwania. Moim zadaniem było wyczarować dla Was coś pysznego z otrzymanego kosza produktów. I to nie byle jakich produktów, bo z serii Deluxe. Obserwowałam zachwyty nad tą serią wśród kulinarnej blogosfery, a że niestety Lidl w mojej okolicy (ścisłe centrum Warszawy) jest niedostępny, to nie sądziłam że będzie mi dane kilkunastu z tych produktów spróbować.



Jak to często bywa, w głowie od razu zrodziło się wiele pomysłów - jedne spisałam i te zostały, inne uleciały w codziennym biegu. Najważniejsze, że gdy przyszedł weekend to mogłam oddać się kulinarnemu szaleństwu. Krem czekoladowy wyjadałam prosto ze słoiczka, ale z kokosowym postanowiłam rozprawić się inaczej. Choć pogoda za oknem na to nie wskazuje, to u mnie w kuchni pachnie już Świętami. Na parapecie leżą pomarańcze napakowane goździkami, a na oknie wisi już wiecheć jemioły. Z laptopa unoszą się dźwięki świątecznej muzyki, a ja odpływam w przedświątecznym szaleństwie, a od ubiegłego weekendu rozdaję własnoręcznie przygotowane jadalne prezenty.


Wy też możecie zachwycić bliskich takimi samodzielnie wykonanymi drobiazgami. Zapraszam Was do wypróbowania poniższego przepisu na aromatyczne trufle. Jeśli Wam się spodobają to zerknijcie na e-booka z innymi pomysłami na jadalne prezenty.

*  *  *
Trufle morelowo-marchewkowe z kremem kokosowym
przepis własny
(na 20 sztuk)

Składniki:
1/2 szklanki suszonych moreli
2 łyżki rumu
1 marchewka (ok. 130g)
1/2 szklanki orzechów laskowych
3 łyżki kremu kokosowego (z serii Deluxe by Lidl)
1 płaska łyżeczka mieszanki przyprawowej rum i wanilia (z serii Deluxe by Lidl)
szczypta soli
1 łyżeczka miodu

dodatkowo:
wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Morele drobno siekamy. Przekładamy do miski i zalewamy rumem, odkładamy do
nasączenia na 30 minut.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Orzechy drobno siekamy.

Zmacerowane morele (razem z alkoholem), startą marchewkę i orzechy wrzucamy do blendera
 i dokładnie miksujemy. Gdy powstanie jednolita masa przekładamy do miski, dodajemy krem kokosowy, przyprawy i miód, dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Wkładamy
do lodówki na całą noc, by masa stężała.

Do miski wsypujemy 3-4 łyżki wiórków kokosowych.

Z lodówki wyciągamy masę truflową i nabieramy łyżeczką. Lekko zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki. Każdą z nich rolujemy w miseczce z wiórkami kokosowymi, aż pokryją je całkowicie. Układamy na talerzu i odstawiamy na kilka godzin, aby lekko obeschły.

Po tym czasie przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku.

1 komentarz:

  1. jestem tu pierwszy raz, ale od razu mnie zainspirowałaś tym postem:)! wstaję z łóżka i idę działać do kuchni! na pewno będe zaglądać częściej! piękne zdjęcia!
    zapraszam w wolnej chwili do siebie http://ffeedthebeast.blogspot.com/:) Gorąco pozdrawiam !!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.