czwartek, 12 lipca 2018

Mąka, mleko i drożdże. Z patelni. Angielskie muffiny.


Nachodzi Was czasem ochota na domowe bułeczki, kiedy wszystko jakby sprzysięgło się przeciwko Wam? Zepsuł się piekarnik albo jesteście na działce (w plenerze) albo nastąpiła chwilowa przerwa w dostawie prądu? Załamujecie ręce i już zbieracie się do sklepu, bo jak nie domowe, to może chociaż uda się załapać na świeże? A co jeśli sklep jest daleko i tak bardzo się nie chce? Mam dla Was przepis idealny na taką sytuację.

Bułeczki drożdżowe, które zrobicie na patelni. Tak sobie myślę, że do zrobienia tych bułeczek wystarczy nawet turystyczna butla gazowa, miska i patelnia, no i oczywiście składniki. Niektórzy pewnie stwierdzą, że się nie da, a ja Wam mówię, że się da. I do tego będzie smacznie.

Angielskie muffiny

oryginalny przepis pochodzi ze strony allrecipes.com
(na 10 szt)

Składniki:
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
6g drożdży instant
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy
3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
W małym rondlu gotujemy mleko, zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia.

W misce mieszamy przesianą mąkę i drożdże. Dodajemy letnie mleko, wodę, oliwę i sól. Dokładnie wyrabiamy widelcem, powinniśmy uzyskać gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. 

Po tym czasie odgazowujemy ciasto i rozwałkowujemy na około 1,5cm. Wycinamy koła o średnicy 8,5cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.

Rozgrzewamy suchą patelnię. Smażymy muffiny po ok. 8 minut z każdej strony na małym ogniu. Studzimy na kratce. 

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

1 komentarz:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.