sobota, 5 stycznia 2019

Oliwki z czosnkiem i chilli.


Uwielbiam oliwki. Zielone mogłabym jeść bez opamiętania. Od kiedy nasz przyjaciel podał mi miseczkę oliwek z ziołami i czosnkiem to przepadłam z kretesem. Ich przygotowanie jest bardzo proste, ale potrzeba dać im trochę czasu, żeby smaki ziół, czosnku i chilli przegryzły się z oliwkami. Kluczowe do sukcesu jest wybranie łagodnej w smaku oliwy, gdyż zbyt intensywna może zabić smak ziół i czosnku, a w tej przekąsce właśnie o te smaki i aromaty chodzi najbardziej.


Oliwki z czosnkiem i chilli

przepis własny

Składniki:

3-4 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu
500 g oliwek
3 łyżki oliwy dobrej jakości (niezbyt intensywnej w smaku)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę chilli pozbawiamy nasion (możecie je zostawić, jeśli lubicie pikantne smaki) i drobno siekamy. Rozmaryn drobno siekamy.

Do miski wlewamy oliwę, dodajemy tymianek, oregano, suszone pomidory z czosnkiem oraz posiekane czosnek, papryczkę chilli i rozmaryn, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy oliwki i ponownie dokładnie mieszamy. 

Odstawiamy do czasu podania (im dłużej tym lepiej, bo oliwki przegryzą się z przyprawami). Podajemy w temperaturze pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.