czwartek, 3 stycznia 2019

Chili sin carne.


Znacie chili con carne? Jeśli tak i lubicie ten smak, to koniecznie spróbujcie również wersji wegańskiej (chili sin carne). Danie jest równie aromatyczne i rozgrzewające, co wersja z mięsem. Do zagęszczenia sosu i dodania mu struktury gęstego gulaszu dodałam dynię. Na pierwszy rzut oka nikt nie pozna, że nie ma w nim mięsa. Dopiero pierwszy kęs jest w stanie wyprowadzić z błędu. Choć mi brak mięsa kompletnie nie przeszkadza.

Prawdziwa moc przypraw (papryki, kminu, oregano i cynamonu) uwalnia się z czasem. By doznać pełni ich smaku najlepiej przygotować chilli sin carne poprzedniego dnia wieczorem, by przez noc zdążyły się przegryźć.


Chili sin carne

inspiracja pochodzi ze strony Jadłonomia
(na 4 porcje)

Składniki:

1 cebula (ok. 150 g)
1 żółta papryka (ok. 200 g)
1 czerwona papryka (ok. 200 g)
400 g dyni
2 łyżki oleju
2-3 szczypty wędzonej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
1 duży listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
400 ml przecieru pomidorowego
woda/bulion warzywny (opcjonalnie)

do dekoracji
listki kolendry
ostra zielona papryczka
ósemki limonki

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obie papryki kroimy również w drobną kostkę, 
ale nieco większą niż cebulę. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawy (wędzoną paprykę, kmin, oregano, ostrą 
i słodką paprykę oraz cynamon) i smażymy, aż zaczną wydzielać aromat. Następnie dodajemy pokrojone pozostałe warzywa i przyprawy (listek laurowy i ziele angielskie). Smażymy, 
tylko do momentu, aż warzywa się lekko zeszklą (ok. 5 minut). Dodajemy czerwoną fasolę
 i przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut, aż dynia się całkowicie rozpadnie. Jeśli płyn będzie za szybko odparowywał można dodać wody albo 
bulionu warzywnego.

Podajemy udekorowane listkami kolendry, pokrojoną ostrą papryczką i dwoma 
ósemkami limonki.


Inne dania jednogarnkowe z wykorzystaniem dyni:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.