sobota, 27 października 2018

Granola, chałwa i biała czekolada. Ciasteczka.


Delikatne, kruche i bardzo proste. Chałwa i biała czekolada idealnie się uzupełniają. Więc jeśli szukacie dziś szybkiego i prostego przepisu, to te ciasteczka będą idealne. Do tego szklanka ciepłego kakao, koc i w sumie tak mogłabym spędzić tę dżdżystą sobotę. Nie znam lepszego przepisu na jesienną chandrę. Ciasteczka, kakao, koc i ciekawa książka. Tak, to jeden z moich patentów na takie dni.


Ciasteczka z granolą i chałwą

przepis własny
(na 16 sztuk)

Składniki:

120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g chałwy
100 g białej czekolady
150 g masła
1 duże jajko

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

Granolę, mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Chałwę i białą czekoladę 
kroimy w drobną kostkę, dodajemy do suchych składników i mieszamy.

Masło kroimy w grubą kostkę. Dodajemy razem z jajkiem do suchych składników.
Dokładnie wyrabiamy ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły.

Nabieramy łyżką przygotowaną masę ciasteczkową. Formujemy kule i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie rozpłaszczamy dłonią.  Wstawiamy do 
rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.