Delikatne, kruche i bardzo proste. Chałwa i biała czekolada idealnie się uzupełniają. Więc jeśli szukacie dziś szybkiego i prostego przepisu, to te ciasteczka będą idealne. Do tego szklanka ciepłego kakao, koc i w sumie tak mogłabym spędzić tę dżdżystą sobotę. Nie znam lepszego przepisu na jesienną chandrę. Ciasteczka, kakao, koc i ciekawa książka. Tak, to jeden z moich patentów na takie dni.
Ciasteczka z granolą i chałwą
przepis własny
(na 16 sztuk)
Składniki:
300 g granoli z rodzynkami
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g chałwy
100 g białej czekolady
150 g masła
1 duże jajko
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Granolę, mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Chałwę i białą czekoladę
kroimy w drobną kostkę, dodajemy do suchych składników i mieszamy.
Masło kroimy w grubą kostkę. Dodajemy razem z jajkiem do suchych składników.
Dokładnie wyrabiamy ciasto, aby wszystkie składniki się połączyły.
Nabieramy łyżką przygotowaną masę ciasteczkową. Formujemy kule i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie rozpłaszczamy dłonią. Wstawiamy do
rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.